«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» Νίκος Καζαντζάκης.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Στα ίχνη των δεινοσαύρων

Ξεκινώντας το πρόγραμμα για τους δεινόσαυρους ανιχνεύσαμε το τί ξέρουν τα παιδιά  και το τί τελικά θα ήθελαν να μάθουν για τα μυθικά αυτά ζώα.








Φτιάξαμε τη δική μας γωνιά των δεινοσαύρων.  Η ζούγκλα με τα πελώρια δέντρα αλλά και το ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί, γέμισε δεινόσαυρους! Τα παιδιά απλά ενθουσιασμένα, ανακαλύπτουν τα μυστικά τους. Όλοι κινούμαστε πια.......... στα ίχνη των δεινοσαύρων! Η περιπέτεια τώρα ξεκινά!!!




Διαβάσαμε το βιβλίο "Δεινόσαυροι" από τη σειρά "Ακου τη Φύση" και ανακαλύψαμε ότι οι δεινόσαυροι έζησαν  τα πολύ προϊστορικά χρόνια. 


Προσθέσαμε λοιπόν στην Χρονογραμμή της τάξης, τους δεινόσαυρους  πολύ πριν ακόμη από τους προϊστορικούς ανθρώπους.




Ανακαλύψαμε ότι οι δεινόσαυροι δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά διαφέρουν σε πολλά . Κάποιοι ζουν στη στεριά, καποιοι στο νερό  και κάποιοι πετάνε. Αλλοι είναι φυτοφάγοι  και άλλοι σαρκοφάγοι. Κάποιοι εχουν 2 και κάποιοι 4 πόδια.








Είδαμε σχετικά βίντεο. Κυρίως όμως τα παιδιά αγάπησαν πολύ  το βίντεο αυτό








Οι δεινόσαυροι  που επίλέγουν τα παιδιά είναι ο τυραννόσαυρος, ο στεγόσαυρος  και ο διπλόδοκος. 


Φτιάξαμε  τους δικούς μας διπλόδοκους. 







-Κόψαμε, ζωγραφίσαμε και κολλήσαμε αγκάθια στην πλάτη στεγόσαυρων.




Φτιάξαμε  και μάσκες τρικεράτοπα  






Δανειστήκαμε σχετικά βιβλία  και παραμύθια  για αυτά τα μυθικά πλάσματα από την Δανειστική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης.

Κάθε φορά που μιλούσαμε για κάποιον δεινόσαυρο τα παιδιά έψαχναν τα βιβλία και με τη βοήθεια των εικόνων τους εντόπιζαν τις σελίδες που έπρεπε να διαβάσουμε και να πάρουμε πληροφορίες.














«Μαθαίνουμε για τους παλαιοντολόγους»


Για να απαντήσουμε στο ερώτημα «Πώς μάθαμε για τους δεινόσαυρους;» κάναμε με τη βοήθεια του υπολογιστή μια εικονική περιήγηση σε ένα μουσείο στη διεύθυνση :

 Μέσα από την περιήγηση πληροφορηθήκαμε για την δουλειά των παλαιοντολόγων και την ανεύρεση απολιθωμάτων. Όλα όσα γνωρίζουμε για τους δεινόσαυρους είναι αποτέλεσμα των ερευνών των παλαιοντολόγων οι οποίοι με συγκεκριμένες εργασίες οδηγούνται στα ίχνη που άφησαν οι δεινόσαυροι και άλλα προιστορικά ζώα. Με αφορμή και άλλα βίντεο που παρακολουθήσαμε με τα παιδιά είδαμε και τις περιοχές του πλανήτη όπου πιστεύεται ότι έζησαν οι δεινόσαυροι.
Για να κατανοήσουν τα παιδιά τον τρόπο εργασίας και ανακάλυψης των παλαιοντολόγων φέραμε στην τάξη ένα δοχείο με άμμο μέσα στην οποία είχαμε κρύψει οστά δεινοσαύρων  από ζυμάρι.

Τα παιδιά εφοδιάστηκαν με πινέλα , σπάτουλες ,μεγθυντικό φακό και ξεκίνησαν την ανασκαφή. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον χειρισμό των εργαλείων ώστε να μην καταστραφούν με την πίεση τα «απολιθώματα» που θα ανακάλυπταν















Φτιάξαμε και τα δικά μας απολιθώματα με ζυμάρι.









Ο Δημήτρης έφερε στην τάξη ένα διαδραστικό βιβλίο και είδαμε τους δεινόσαυρους  να ζωντανεύουν.




Ζωγραφίσαμε τους αγαπημένους μας δεινόσαυρους.









Κατασκευάσαμε αυγά που σπάνε και έχουν μέσα    μωράκια  τυραννοσαυράκια.



Συνθέσαμε το παζλ του δεινόσαυρου.



Φτιάξαμε την πατούσα του τυραννόσαυρου  και είδαμε ότι είναι τεράστια,  αφού μέσα σε αυτήν χωράνε όλα μας τα πατοφλάκια.




Το ιδιο μεγάλο  είναι και το κεφάλι του με το πελώριο στόμα και τα κοφτερά του δόντια.


Δυστυχώς  όμως το πρόγραμμα αυτό σταμάτησε στο σημείο που τα παδιά είχαν αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον,  
επειδή  τα σχολεία έκλεισαν λόγω covid -19 . 

Υποσχόμαστε όμως ότι θα το συνεχίσουμε   οπωσδήποτε και  την επόμενη σχολική χρονιά για να ανακαλύψουμε πολύ περισσότερα μυστικά , ακολουθώντας  
τα ίχνη των δεινοσαύρων.