«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» Νίκος Καζαντζάκης.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Το βάζο με τις ιστορίες - Εξ αποστάσεως




Αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Ευχόμαστε να περάσατε  αυτές τις μέρες όσο γίνεται καλύτερα μέσα στο  δύσκολο αυτό  πλαίσιο, που βιώνουμε.  Ξέρουμε  πως ασχολείστε με τα παιδιά ακόμη περισσότερο αυτό το διάστημα λόγω της καραντίνας. Και ασφαλώς  θα έχετε διαβάσει και όλα τα παραμύθια που έχετε στο σπίτι σας. Και ενδεχομένως να διαβάζετε παραμύθι στο παιδί σας την ώρα του βραδινού καληνυχτίσματος αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Κι όμως μπορεί να υπάρχουν στιγμές που  εκείνο, να ζητάει να του πείτε ακόμη  μία ιστορία. Στο σημείο αυτό είναι που εσείς οι γονείς σκαρφίζεστε ιστορίες!!! Όμως δεν υπάρχει πάντα άμεσα έμπνευση και φαντασία. Γι΄αυτό και εμείς σκεφθήκαμε να σας προτείνουμε  μία ιδέα για να δημιουργείτε τις πιο διασκεδαστικές και ξεχωριστές ιστορίες, ακόμα κι αν  έχετε στερέψει από  φαντασία.
Και όχι μόνο να δημιουργήσετε εσείς  ιστορίες, αλλά να βοηθήσετε το παιδί σας να  δημιουργήσει  τις δικές του ιστορίες!
Η ιδέα αυτή λέγετε «το βάζο με τις ιστορίες»
Οδηγίες
Θα χρειαστείτε:
-Ένα άδειο βάζο (ή κουτί)
-Πολύχρωμα χαρτάκια
-Ένα μολύβι
Βήμα 1: Σκεφτείτε λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε στις ιστορίες σας. Τις λέξεις αυτές θα τις γράψετε στη συνέχεια στα χαρτάκια σας (στο βήμα 2). Θα μπορούσατε να επιλέξετε οποιουδήποτε είδους λέξεις, αλλά για να γίνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι σας προτείνουμε να σκεφτείτε λέξεις 4 διαφορετικών ομάδων πραγμάτων:
Ήρωες,           Μέρη,         Αντικείμενα,     Συναισθήματα
Πάρτε έμπνευση από ιστορίες, παραμύθια και ταινίες που ήδη γνωρίζετε ή αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και να επινοήσετε τους δικούς σας ήρωες, τις τοποθεσίες, κτλ.
Βήμα 2: Γράψτε τις λέξεις στα χαρτάκια. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικού χρώματος χαρτάκι για κάθε διαφορετική κατηγορία. (αν δεν έχετε χρωματίστε ένα σημάδι από το αντίστοιχο χρώμα που θα αποφασίσετε  να έχει  η κάθε κατηγορία) Π.χ. μπλε χαρτάκια (ή μπλε κυκλάκι) για τους ήρωες των ιστοριών, πράσινο ( ή πράσινο κυκλάκι) για τις τοποθεσίες, κίτρινο (ή κίτρινο κυκλάκι) για τα αντικείμενα και πορτοκαλί (ή πορτοκαλί κυκλάκι) για τα συναισθήματα.
Βήμα 3: Γεμίζετε το άδειο βάζο με τα χαρτάκια σας.
Βήμα 4: Όταν είστε έτοιμοι να παίξετε και να δημιουργήσετε μία νέα ιστορία, τραβήξτε ένα χαρτάκι από κάθε χρώμα. Δείτε τι τραβήξατε και … η διασκέδαση αρχίζει!
Ας κάνουμε ένα παράδειγμα!
Ας πούμε ότι τα χαρτάκια που τραβήξατε  γράφουν:
«Αρκουδάκι» , «Βυθός» , «Φασόλι» και «Απογοήτευση» .
Πάμε λοιπόν να παίξουμε κι ας δούμε ένα παράδειγμα μιας πιθανής ιστορίας:
«Ο Έρικ ήταν το πιο όμορφο και χαριτωμένο αρκουδάκι! Του άρεσε να ζωγραφίζει, να διαβάζει και να παίζει με τον καλύτερό του φίλο, τον Μπιν. Ο καλύτερός του φίλος δεν ήταν αρκουδάκι. Ήταν ένα φασόλι. Αλλά όχι ένα φασόλι σαν όλα τα άλλα… Ένα φασόλι που μιλούσε! Ο Έρικ δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον Μπιν και ο Μπιν δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον Έρικ. Ήταν πραγματικά αχώριστοι. Μια μέρα ο Έρικ αποφάσισε να πάει για ψάρεμα. Ντύθηκε, ετοιμάστηκε, πήρε το καλάμι, το δόλωμα και φυσικά τον Μπιν και μπήκαν στη βάρκα. Ο Μπιν σκαρφάλωσε και κάθισε στο καπέλο του Έρικ για να μιλάνε. Μάλιστα επειδή είχε καλύτερη θέα από εκεί ψηλά τον βοηθούσε. Του έλεγε πού υπήρχαν τα ψάρια ώστε να ρίξει το καλάμι του προς τα εκεί!Είχαν πιάσει αρκετά ψάρια και ήταν πολύ χαρούμενοι. Και ενώ ετοιμάζονταν να τα μαζέψουν, ξέσπασε μία ξαφνική καταιγίδα. Και τότε ένα τεράστιο κύμα χτύπησε τη βάρκα και ο καημένος ο Μπιν εκτοξεύτηκε στο βυθό της θάλασσας. Ο Έρικ έσκυψε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για να προσπαθήσει να βρει τον Μπιν. Αλλά δεν τον έβρισκε με τίποτα. Απογοήτευση…»
Δε θα συνεχίσουμε άλλο  την ιστορία, αλλά βλέπετε πόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργήσει κάποιος μια ιστορία μέσω του βάζου με τις ιστορίες; 
Μέσω του βάζου με τις ιστορίες, δεν δημιουργείτε μόνο εσείς ιστορίες. Δημιουργούν  τα παιδιά!. Μπορείτε να το παίξετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμα και την ώρα που εσείς είστε στην κουζίνα ή την ώρα του βραδινού καληνυχτίσματος.
Βοηθήστε βέβαια το παιδί να εκφράσει τις ιδέες του, με τις λέξεις που θα επιλέξει. Ενθαρρύνετε  το παιδί να «προχωρήσει» τη σκέψη του με ερωτήσεις όπως: τι θα κάνει τώρα ο ήρωας; Τι έγινε μετά; Γιατί νιώθει έτσι; Κλπ
 Προτρέψτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν την ιστορία που δημιούργησαν Φωτογραφήστε αν θέλετε τα έργα τους και αν θέλετε ηχογραφήστε το παιδί να αφηγείται την ιστορία του Αν θέλετε ακόμη περισσότερα μπορείτε  να τη γράψετε σε ένα «ειδικό τετράδιο ιστοριών». Το τετράδιο μπορεί να τα εμπνεύσει να γράφουν ολοένα και περισσότερες ιστορίες. Και πού ξέρετε; Ίσως κάποτε να τις εκδώσουν!

Έτοιμοι λοιπόν να παίξετε το βάζο με τις ιστορίες;
Ανυπομονούμε να τις δούμε και να τις ακούσουμε!!!