«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» Νίκος Καζαντζάκης.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

«Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού»


    Αγαπητοί γονείς, θέλουμε να σας προτείνουμε ένα παιχνίδι  που μπορεί να γίνει  πολύ δημιουργικό, για να παίζετε με τα παιδιά σας. «Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού». Επιλέγουμε αυτό το παιχνίδι γιατί  από τη μια είναι πολύ διασκεδαστικό και κρατάει τα παιδιά σε εγρήγορση, αλλά και από την άλλη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν  ή να εμπεδώσουν  έννοιες που έχουν σχέση με το χώρο, όπως πάνω - κάτω, δεξιά – αριστερά, μέσα – έξω,  μπροστά – πίσω. Στόχος  του παιχνιδιού είναι να ανακαλύψει το παιδί με τη βοήθεια κάποιων εντολών που εσείς κάθε φορά  θα δίνετε ποια θα είναι η επόμενη του αποκάλυψη μέχρι να φτάσει στον κρυμμένο θησαυρό που μπορεί να είναι μία σοκολατένια λιχουδιά ή ότι άλλο εσείς επιλέξετε και ξέρετε  ότι θα αρέσει στο παιδί σας. Για να έχει επιτυχία  το παιχνίδι, χρειάζεται μία μικρή προετοιμασία από εσάς, πριν ξεκινήσει αυτό, και χωρίς βέβαια  να το αντιληφθεί το παιδί. Μπορείτε να σημειώσετε σε χαρτάκια τις οδηγίες  που θα πρέπει κάθε φορά το παιδί να ακολουθεί. Η σημείωση αυτή μπορεί να είναι μία πρόταση που θα πρέπει να του διαβάζετε, ή ένα σχήμα – ζωγραφιά από εσάς, που θα μπορεί το παιδί να καταλάβει για να προχωρήσει.
Προτείνουμε λοιπόν τις εξής οδηγίες:
  • ·         Το παιχνίδι ξεκινά από το δωμάτιο σου. Πήγαινε και δες κάτω από το μαξιλάρι σου.  (εκεί θα υπάρχει η επόμενη οδηγία)
  • ·         Ψάξε καλά μέσα στο κουτί με τα παιχνίδια σου.
  • ·         Που είναι το αγαπημένο σου παραμύθι; Ξεφύλλισέ το και βρες οδηγίες ανάμεσα στα φύλλα του.
  • ·         Πήγαινε στην κουζίνα. Τι είναι κολλημένο μπροστά από το ψυγείο;
  • ·         Ψάξε δίπλα από το τραπέζι.
  • ·         Τι έχει πάνω στην καρέκλα;
  • ·         Ψάξε καλά μέσα στο ντουλάπι
  • ·         Κοίτα μέσα στην κατσαρόλα

Αυτό το παιχνίδι έχει πολλές εναλλακτικές  και είμαστε σίγουρες ότι εσείς κάθε φορά μπορείτε να τροποποιείτε  για τις ανάγκες του δικού σας παιδιού, αλλά και σύμφωνα με αυτά που  υπάρχουν στο σπίτι.
Παίξετε λοιπόν και χαρείτε μαζί με τα παιδιά σας και αφήστε  τα να σας παρασύρουν  στον δικό τους αυθορμητισμό! Και ποιος ξέρει; Ίσως ανακαλύψετε και εσείς διαφορετικές πλευρές και πτυχές του εαυτού σας!!! 

Καλή διασκέδαση!!!