2ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Υποθεματική: Ανθρώπινα Δικαιώματα
Τίτλος: "Τα δικαιώματα στα παραμύθια"
4ο Εργαστήριο στην Παραμυθοχώρα
"Κάθε όνομα κρύβει τη δική του ιστορία"
ΣΤΟΧΟΙ
1.Ενδυνάμωση των μαθητών έτσι ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση και προάσπιση μιας καθολικής κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2. Καλλιέργεια επικοινωνιακής δεξιότητας.
1.Ενδυνάμωση των μαθητών έτσι ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση και προάσπιση μιας καθολικής κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2. Καλλιέργεια επικοινωνιακής δεξιότητας.
Όπως όλοι μας έχουμε ένα όνομα έτσι και ο κάθε ήρωας παραμυθιού έχει ένα αντίστοιχα. Κάποιοι ήρωες έχουν ως όνομα αυτά που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος, όπως Τζακ , Ραπουνζέλ ενώ άλλοι έχουν περίεργα ονόματα. Τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τι μπορεί να σημαίνει το όνομα των γνωστών και αγαπημένων μας ηρώων των παραμυθιών.
Τι μπορεί να σημαίνει η Χιονάτη, ο Κοντορεβιθούλης, η Τοσοδούλα, η Χρυσομαλλούσα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα;
Τα παιδιά παρατηρούν σχετικές εικόνες και δίνουν απαντήσεις.
Στη συνέχεια δίνουμε ένα διαδραστικό φύλλο εργασίας στα παιδιά με αντιστοίχιση ονόματος ήρωα με κάποιο αντικείμενο.
Παράλληλα δουλεύουν το ίδιο φύλλο σε χαρτί.
2η δραστηριότητα: Το παραμυθένιο μας όνομα
Στην παρεούλα συζητάμε με τα παιδιά. «Εσύ, αν ήσουν ήρωας παραμυθιού, ποιο θα ήταν το όνομά σου;» Τα παιδιά παρατηρούν τον εαυτό τους, τα ρούχα τους, τα χαρακτηριστικά τους, τις ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα τους και λένε το παραμυθένιο τους όνομα.
3η δραστηριότητα: Το όνομά μου έχει τη δική του ιστορία!
Δίνουμε στα παιδιά από ένα μικρό βιβλίο που έχει ως τίτλο: "Το όνομά μου έχει τη δική του ιστορία". Το κάθε παιδί αναλαμβάνει να συμπληρώσει τις σελίδες από το δικό του μικρό βιβλίο, αρχικά στην τάξη και στη συνέχεια στο σπίτι. Για το λόγο αυτό ενημερώνουμε τους γονείς, οι οποίοι συνδράμουν να βοηθήσουν τα παιδιά στην ολοκλήρωση του μικρού βιβλίου. Τους ευχαριστούμε θερμά.
Γιατί επιλέξαμε το Μικρό Βιβλίο;
Λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτό:
Το Μικρό Βιβλίο είναι ένα εργαλείο για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, της γραφής και ανάγνωσης, της έκφρασης και επικοινωνίας. Οι μαθητές δηλαδή, αναπτύσσουν τη γραφή και την ανάγνωση μέσα από πραγματική περίσταση επικοινωνίας (Puren, 2010) ενώ τους δίνεται ένα πραγματικό κίνητρο για τη χρήση της γλώσσας, εφόσον πρόκειται να γράψουν για να διαβαστούν. Εδώ λοιπόν η γλώσσα εκπληρώνει τον πραγματικό της σκοπό, την έκφραση και την επικοινωνία. Οι μαθητές αναπτύσσουν την ελέυθερη έκφραση τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, για να δημιουργήσουν ένα έργο που θέλουν να είναι ξεχωριστό.
(πηγή: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΟΜΑΔΑ "ΤΟ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ")
Αφού ολοκληρωθούν τα μικρά βιβλία τα παιδιά τα παρουσιάζουν στην τάξη και μας περιγράφουν την ιστορία που έχει το όνομά τους.
Μπράβο παιδιά! Είστε καταπληκτικοί!!!
Κι αφού γνωρίσαμε την ιστορία που έχει το κάθε όνομα, συζητάμε και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους όνομα. Το κάθε όνομα είναι ξεχωριστό, γιατί "κουβαλάει" τη δική του μοναδική ιστορία.
Τελειώνοντας το εργαστήριο αυτό, ετοιμάσαμε, τις δικές μας ταυτότητες, οι οποίες είναι ατομικές αφού αφορούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά και την μοναδική ιστορία που έχει το όνομά μας!!!
Μπορείτε να πατήσετε στο παρακάτω λινκ και να δείτε σε παρουσιάση ολόκληρο το εργαστήριο:
Ραντεβού στο επόμενο Εργαστήριο!
Γι' αυτό
Μείνετε συντονισμένοι....
Ξέρετε εσείς....