«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» Νίκος Καζαντζάκης.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

eTwinning "Traveling with a time machine"

 Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε ένα νέο eTwinning έργο με τίτλο: "Traveling with a time machine "   (Ταξιδεύοντας με τη μηχανή του Χρόνου)




Στο έργο αυτό συμμετέχουν 8 σχολεία από την Ελλάδα  και 8 από την Τουρκία. Ιδρύτριες  του έργου είναι οι αγαπημένες μας Neriman Temizel από την Τουρκία  και η Σταματία Γερονάτσιου  από το 3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου.




Σχετικά με το έργο: Στην προσχολική περίοδο, τα παιδιά θα έχουν αποκτήσει πολλές μαθηματικές έννοιες και δεξιότητες με τις πλούσιες εμπειρίες που έχουν αποκτήσει στην καθημερινή τους ζωή. Η έννοια του χρόνου διαμορφώνεται στα πρώτα 6 χρόνια της ζωής ανάλογα με την πνευματική ανάπτυξη και εμπειρία. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, καταγράφει στο μυαλό του, όλα όσα βλέπει γύρω του και αρχίζει να τα κατανοεί, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες έννοιες, και να τα ταξινομεί. Για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη αυτή ενθαρρύνουμε το παιδί να περιγράφει γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, που συμβαίνουν στο παρόν και θα συμβούν στο μέλλον.


Οι μαθητές μέσω παιδοκεντρικών δραστηριοτήτων θα κατανοήσουν την έννοια του χρόνου. Θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τη μηχανή του χρόνου για να διερευνήσουν την έννοια του χρόνου στο παρελθόν-παρόν-μέλλον. Οι έννοιες όπως, ημέρα-νύχτα, μήνες-εποχές, η κίνηση της Γης θα γίνουν κατανοητές μέσα από πειράματα. Μέσα από δραστηριότητες εξερεύνησης και πειραματισμού θα ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μετρούν το χρόνο.


Το παιχνίδι και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τις τέχνες θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου και θα ενισχύσουν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ τους.

ΣΤΟΧΟΙ

  • Να εμπλακούν οι μαθητές και να μαθαίνουν ενεργώντας(ενεργητική μάθηση)
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δημιουργικής σκέψης.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα και δεξιότητες αναλυτικής σκέψης.
  • Να προκαλέσει την περιέργεια των μαθητών.
  • Να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν από τους συνομηλίκους τους.
  • Να εξοικειωθούν με τη διαδικασία της έρευνας.
  • Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και την ικανότητα για καινοτομία και πρωτοβουλία.
  • Να είναι σε θέση να αναζητούν και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα της ζωής με βάση τη γνώση και να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα για τη λύση προϊόντα. 
Διαδικασία της εργασίας

 Το έργο μας στοχεύει να εφαρμοστεί μεταξύ του Οκτωβρίου 2021 και του Φεβρουαρίου 2022 και το σχέδιο εργασίας προγραμματίζεται να προετοιμαστεί σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου. 
Οι μαθητές μέσω των δραστηριοτήτων που επικεντρώνονται στο παιδί θα κατανοήσουν την έννοια του χρόνου.

Θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τη μηχανή του χρόνου για να διερευνήσουν την έννοια του χρόνου στο παρελθόν-παρόν-μέλλον.

 
Η Ημέρα-νύχτα,  οι μήνες-εποχές, η κίνηση της Γης θα γίνει κατανοητά μέσω πειραμάτων.

Μέσα από δραστηριότητες εξερεύνησης και πειραματισμού θα ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μετρούν το χρόνο.

Οι δραστηριότητες τέχνης και παιχνιδιού θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου και θα ενισχύσουν τη συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ τους.


ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Για να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες έρευνας και παρατήρησης, να δημιουργήσει στέρεες επιστημονικές βάσεις και να μάθει να σκέφτεται επιστημονικά στα προσχολικά χρόνια.

  • Δεξιότητες των παιδιών του 21ου αιώνα (επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία, συνεργασία και κριτική σκέψη, ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες αυτοπεποίθησης).


Ξεκινάμε λοιπόν  με καλή διάθεση  το ταξίδι μας με τη μηχανή του  Χρόνου....

Ξέρετε εσείς...

Μείνετε συντονισμένοι....